March 2, 2024

Download NIESV past questions and answers for PDF download. The NIESV study pack provided on this page are for exam preparations. We provided latest past questions for NIESV exam, with compilations inclusive of the last examination. Download NIESV past questions PDF. The Nigerian Institution of Estate Surveyors and Valuers (NIESV) was founded in 1969 by the few qualified General Practice Chartered Surveyors who were trained mainly in the United Kingdom. The Institution was granted government recognition by the enactment of the Estate Surveyors and Valuers (Registration Act) Decree No. 24 of 1975. 

You can download the latest NIESV exam past questions on this page. Nigerian Institution of Estate Surveyors and Valuers past questions and answers. Download NIESV professional exam past questions. The past questions for NIESV professional examinations are available for all the examination levels/category of the  and they include

NIESV Past Questions

Below are some free NIESV past questions. The questions and answers given below are provided to serve as samples extracted from the complete (material) compilations. Just as seen below, so is it on the full question papers. After studying the samples below, you can proceed to purchase the complete material. There is an instruction as you read through, on how to purchase and download the complete past questions for NIESV exam. Follow the instructions just after studying the samples below to receive the complete past questions on your email immediately.


1. Which of the following is NOT a method of creating real property?
A. Bolt it down
B. Cement it down
C. Plug it in
D. Nail it down

Correct Answers: C


2.Which system may be used for legal description purposes?
A. Nigerian Government survey
B. Metes and bounds
C. Lot, block and tract
D. All of the above

Correct Answers: D


3.What type of ownership has definite rights of survivorship?
A. Joint tenancy
B. Tenancy in common
C. Severalty
D. All of the above

Correct Answers: A


4.What differentiates an estate for years from an estate from Period-to-Period is that an estate for years:
A. Is a renewable agreement.
B. Is for a fixed period of time.
C. Can be terminated at any time.
D. Is from year-to-year.

Correct Answers: B


5.A written instrument that conveys and evidences title is called a(n):
A. Will.
B. Deed.
C. Transfer.
D. Implied warranty.

Correct Answers: B


6.With a life estate, the ownership interest is limited to the:
A. Economic life of the property.
B. Life of the grantor.
C. Life of any designated person or persons.
D. Any of the above.

Correct Answers: C


7.What distinguishes a will from other types of property transfers?
A. It allows for the transfer of more property
B. It creates a present interest in property
C. It only becomes effective at death
D. None of the above.

Correct Answers: C


8.Which of the following is a document conveying title with NO warranties, expressed or implied?
A. Grant deed.
B. Quitclaim deed.
C. Holographic will.
D. All of the above.

Correct Answers: B


9.Property acquired by a husband and wife during marriage and is split 50/50 is called:
A. Community property
B. Joint tenancy property
C. Tenancy in common
S. All of the above

Correct Answers: A


10.Which of the following statements is FALSE?
A. A trust deed is an instrument used to transfer personal property.
B. A gifted is an instrument granting a gift out of love and affection.
C. A tax deed is the deed given to the buyer when a property is sold for past-due property taxes.
D. A sheriff’s deed is the deed given to the purchaser at a court required sale.

Correct Answers: A


11.A property owner living on a river bank acquires land due to the shifting of the river. This process is called:
A. Succession
B. Accretion
C. Encroachment
D. None of the above

Correct Answers: B


12. In a real estate transaction, the grantor is the:
A. Buyer
B. Seller.
C. Renter.
D. Lender.

Correct Answers: B


13. Which type of will, unless signed with an “X”, requires NO witnesses?
A. Living trust
B. Statutory
C. Holographic
D. All of the above

Correct Answers: C


14. Through the process of escheat, the deceased’s property passes to:
A. His or her heirs.
B. His or her creditors.
C. The state.
D. The local county.

Correct Answers: C


15. Someone using another person’s land continuously, without paying any property taxes, might qualify to obtain an easement, or legal right to use the land, according to:
A. Accession.
B. Prescription.
C. Adverse possession.
D. Murphy’s Law.

Correct Answers: B


16. Time, title, interest and possession are the four essential unites of a:
A. Tenancy in common.
B. Joint tenancy.
C. Partnership.
D. Corporation

Correct Answers: B


17. A deed does not take effect until it is:
A. Signed
B. Delivered and accepted.
C. Notorized.
D. All of the above.

Correct Answers: B


18. Grantor C conveys a large house and land to his daughter and son-in-law to be theirs as long as they are married. One year later their divorced. What happens to the property?
A. The daughter acquires it
B. The son-in-law acquires it
C. It reverts back to C
D. The couple must sell it

Correct Answers: C


19. Of the following, which is NOT true of a grant deed?
A. It is used primarily to clear a “cloud on title” from the records.
B. It warranties that the owner has not conveyed title to any other person.
C. It warranties that the property being conveyed is free from any undisclosed encumbrances.
D. It conveys any “after-acquired” title.

Correct Answers: A


20. In Nigeria a notice to vacate an “estate at will” (rental agreement) requires how many days notice?
A. 15
B. 1
C. 29
D. 30

Correct Answers: D


21. The right to use a property for a specific period of time describes a:
A. Life estate
B. Less-than-freehold estate
C. Freehold estate
D. All the above

Correct Answers: B


22. A woman CANNOT received title to real property by:
A. A gift deed
B. A patent
C. Adverse possession
D. Escheat

Correct Answers: D


22. An encumbrance:
A. Burdens the property.
B. Is always a lien.
C. Cannot affect the physical use of a property.
D. All of the above.

Correct Answers: A


23. A lien (money owed) on real property makes the property:
A. Leased.
B. An easement
C. Alienated
D. Encumbered.

Correct Answers: D


24. A Utility company obtains an easement in gross to run power lines over your property. As a result, your property would become a:
A. Dominant tenement.
B. Servient tenement.
C. Tenement appurtenant.
D. None of the above.

Correct Answers: B


25 Which of the following is not a lien?
A. Trust deeds
B. Mechanic’s lien
C. Easements
D. Taxes and special assessments

Correct Answers: C


NIESV Study Guide

On this page, we bring you the most updated copy of NIESV study pack. Use the instruction below to download NIESV professional exam past questions. 

How to Download NIESV Exam Past Questions

NIESV past question PDF are compiled to meet the examination needs of an aspiring candidate for the NIESV professional exam. The price for the complete material is 3,500 Naira. It contains past exam questions gathered from old candidates who took the exams in the past. These questions have been complied and stored in PDF. To download this material, make payment of the allotted amount to the vendor’s account details below.

Bank Name: First Bank
Account Number: 3133374806
Account Name: Josephine P. O

You can Download the Following NIESV Past Questions on this Page

  • NIESV FEM Past Questions and answers
  • NIESV PQE1 Past Questions and answers
  • NIESV PQE2 Past Questions  and answers
  • NIESV PQE3 Past Questions and answers
  • NIESV PQE4 Past Questions and answers

Steps to take after Payment has been made:

Once you have made payment for your desired past questions, please send the following details to the contact person through 08100923529. You can do so through whatsApp or as a text message. After confirmation and verification, the past question will be delivered to your email.

  • Depositors name or screen shot of payment receipt
  • Name of past question paid for.
  • Email address for delivery.

Assurance of Delivery       

We understand how difficult it is to transact online as there are so many scam online lately. We considered this and that’s why we have provided some samples above which are extracted from the complete past question paper. That is to show that your preferred past question paper is available as seen and will be delivered to you immediately. Get ARCON exam questions now!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *