February 23, 2024
NAF Past Questions

Download CPIN Past Questions and answers | Certified Pension Institute of Nigeria Past Questions and answers. We have been able to compile CPIN exam past questions for you on this page. The Certified Pension Institute of Nigeria (CPIN) is a national Institute professional body representing the retirement and employee benefit plan administration profession. It was founded with the idea of bringing together professional benefit administrators and other interested parties to encourage greater dialogue, cooperation, and educational opportunities; CPIN’s goal is to improve the quality and efficiency of plan administration.

Entries for examinations must be made on a examination form available at the Secretariat or down loaded from the internet. The period of entry for May examinations is March 1st to 5th April and September 1st to October 15th for November examinations. Late entries within one week after the close of entry period shall attract penalty.

Certified Pension Institute of Nigeria CPIN Examination Structure

Only duly registered students are allowed to take the Institute Examination. The Examination is written twice in a year, May Diet and November Diet in designated centers throughout the country

Foundation Stage

A


1.1      General principle of Law

1.2      Accounting Framework

1.3      Quantitative Techniques

1.4      Management Principles and Practice

B


1.5      Managerial Economics

1.6      Financial & Management Accounting

1.7      Corporate Law

1.8      Management Information System

Professional Examination Stage

P.E 1


2.1      Corporate management & Insurance

2.2      Financial Markets Analysis

2.3      Law of Trust, Executorship And Bankruptcy

2.4      Pension Practice And Management

P.E 2


3.1      Investment & Corporate Finance

3.2      Actuarial Practice & Risk Management

3.3      Marketing of Pension Services

3.4      Pension Case Study

CPIN Past Questions 

1. A TPS is commonly known as,
A. Trained Processing System
B. Transaction Processing System
C. Trainee presentable System
D. None of the above
Answer: B) Transaction Processing System
Explanation:
A TPS is commonly known as Transaction Processing System.


2. A DSS stands for,
A. Decision Support System
B. Decisive Support System
C. Developed Support System
D. None of the above
Answer: A) Decision Support System
Explanation:
A DSS stands for Decision Support System. This system is most widely used in decision making in an organization.


3. A GDSS stands for,
A. Group Discussion Support System
B. Group Decision Service System
C. Group Decision Support System
D. None of the above
Answer: C) Group Decision Support System
Explanation:
A GDSS stands for group decision support system. GDSS is an integrated computer-based framework that assists to executives in decision-making. GDSS is designed in such a manner so that multi users can interact with the system at the same time and can get an output as a decision to an entire group.


4. An MIS information comes from the,
A. Internal source
B. External source
C. Both internal and external source
D. None of the above
Answer: C) Both internal and external source
Explanation:
Internal and External both sources are used to capture the information into an MIS and hence, MIS information comes from the Internal and External both sources.


5. A back-bone of any organization is its,
A. Information system
B. Sources system
C. Management system
D. None of these
Answer: A) Information system
Explanation:
A back-bone of any organization is its Information system.


6. Which Information system monitors the transactions of the organizations are …,
A. Strategic level system
B. Operational level system
C. Both A and B
D. None of these
Answer: B) Operational level system
Explanation:
Operational level information system monitors the transactions of the organizations.


7. Which is a characteristic as queries are Information?
A. Transaction Processing System (TPS)
B. Management Information System (MIS)
C. Decision Support System (DSS)
D. Executive Support System (ESS)
Answer: D) Executive Support System (ESS)
Explanation:
Queries are providing useful Information. It is also known as a key characteristic of Executive Support System (ESS).


8. The information flow in MIS should as per the,
A. Need of an organization
B. Management dependent
C. Information dependent
D. None of the above
Answer: A) Need of an organization
Explanation:
The information flow in MIS designs as per the Need of an organization.


9. A basic component of DSS is,
A. Database
B. An application software for DSS
C. Model
D. All of these
Answer: D) All of these
Explanation:
A basic component of DSS is database, model or application software.


10. An important characteristic of effective and useful information is/are –
A. Accuracy
B. Timeliness
C. Completeness
D. All of the above
Answer: D) All of the above
Explanation:
Accuracy, Timeliness and Completeness are some important characteristics of effective and useful information.


Certified Pension Institute of Nigeria Exam Past Questions

11. MIS that is usually found in a manufacturing would not be suitable in the——–
A. Financial sector
B. Service sector
C. Both of the above
D. None of the above
Answer: B) Service sector
Explanation:
MIS that is usually found in a manufacturing sector would not be suitable in the Service sector.


12. … detail information provided by the management to marketing system.
A. Customer
B. Employee
C. Supplier
D. None of the above
Answer: C) Supplier
Explanation:
Supplier’s detail information provided by the management to marketing system.


13. A TPS generally does not manage and record the business transactions.
A. True
B. False
Answer: B) False
Explanation:
A TPS generally manages and records the business transactions.


14. A transaction is a simple process that takes place during business operations.
A. True
B. False
Answer: A) True
Explanation:
A transaction is a process of Transaction Processing System that takes place during business operations.


15. With reference to a Transaction Processing System which process flow in correct –
A. Data → Processing → Report
B. Processing → Data → Report
C. Report → Processing → Data
D. None of the above
Answer: A) Data → Processing → Report
Explanation:
Data → Processing → Report is a correct process flow of a Transaction Processing System.


16. A Data Validation does include checking for missing data items, valid codes and valid values.
A. True
B. False
Answer: A) True
Explanation:
Validation includes checking for missing data items, valid codes and valid values. More extensive validation may involve transaction authorization based on the record of the customer and the inventory available.


17. A transaction that does not successfully complete is known as …,
A. Aborted transaction
B. Active transaction
C. Partially committed transaction
D. All of the above
Answer: A) Aborted transaction
Explanation:
A transaction that does not successfully complete is known as aborted transaction.


18. A planned information system is also known as,
A. Executive Support System
B. Transaction Processing System
C. Decision Support System
D. None of the above
Answer: C) Decision Support System
Explanation:
A planned information system is also known as Decision Support System.


19. Which of the following should be a good characteristic of a DSS?
A. Automate decision making process
B. Keep data storage
C. Gives a quick response to decision makers
D. None of the above
Answer: C) Gives a quick response to decision makers
Explanation:
A good characteristic of a DSS gives a quick response to decision makers.


20. An effective information system which supports the planning and assists management is,
A. Enterprise Resource Planning
B. Transaction Processing System
C. Decision Support System
D. All of the above
Answer: D) All of the above
Explanation:
Enterprise Resource Planning, Transaction Processing System and Decision Support System are some of the effective information systems which supports the planning and assists management executives in the organization.

How to Download Certified Pension Institute of Nigeria Exam Past Questions

Pay 2,500 to the account details below then send proof of payment, your email and exam category to us via 08100923529. You can do this through whatsapp or as an SMS. 

Bank Name: First Bank
Account Number: 3133374806
Account Name: Josephine P. O

You can also call before purchase or after, for confirmation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *